Лайфстайл, Пътешествия

Дубай & Абу Даби Travel Guide

This post is also available in: English

Здравейте, любими мои!

Мина малко повече време, отколкото ми се иска от последния път, в който ви споделих за нашите пътувания и приключения, и за съжаление съм пропуснала доста, но обещавам да вляза в ритъм отново и да съм по-активна тук!

И така, съвсем наскоро на 4ти април навърших 25 и по традиция както всяка година решихме да заминем и да опознаем нови непознати дестинации. Този път решихме да не залагаме отново на Европа, а да отидем до Близкия Изток или по-точно Дубай и Абу Даби. Винаги се опитваме не само да опознаем както туристическата част на дадено място, но и да се впуснем в по-традиционни преживявания и именно затова реших да ви споделя всички наши емоции в един Дубай & Абу Даби Travel Guide.

За последно съм посещавала Дубай преди повече от 10 години, когато все още не беше толкова популярна туристическа дестинация, и както можете да предположите за град, който се развива с такова темпо, всичко се бе променило и почти не го разпознах. Определено се е превърнал в едно много модерно и дори футуристично място! Архитектурата, всички технологични иновации и дори туристически преживявания бяха повече от перфектно планирани и организирани. Сега ще ви споделя именно някои от любимите ми места и преживявания от Дубай и Абу Даби.

Като за начало искам да започна с малко по-обща информация. През по-голямата част от престоя бяхме в Дубай и мога да кажа, че повечето от хотелите там са с доста добри условия, но тъй като ние търсехме хотел с по-централна локация и едно малко по-различно преживяване, се спряхме на “Gevora Hotel”. Обявен за най-високият хотел в света с височината си 365 метра, хотела определено ни очарова с прекрасна гледка от стаята ни на 56тия етаж, както и от басейна на 12тия етаж.

AОсвен информация за хотелите в Дубай, смятам, че ще ви е полезно да ви кажа и за транспорта в града. Метрото е с доста прилични цени като еднократния ви билет е между 2-3 лева, а пък такситата също са доста изгодни особено за дестинации в центъра на града. Разликата между двете е че метрото обикновено спира на поне 10-15 минути разстояние пеша от повечето туристически дестинации, така че трябва да си го предвидите. Сега следва да ви разкажа малко повече и за самите ни преживявания в Дубай и Абу Даби.

Dubai Desert Safari

Това е може би едно от най-интересните преживявания, на които задължително трябва да идете, ако имате възможност. Беше наистина неповторимо изживяване! Еднодневната екскурзия започва с off-road сафари из пустинните дюни, което е доста интересно, но определено по-тежко за хора, на които им става лошо по завои, но определено си заслужава в края на краищата. След това пристигате в един доста добре организиран лагер в средата на пустинята, където можеш да се пробваш sandboarding; да яздиш камили; да се насладиш на древното изкуство на рисуване с къна; да караш бъги из пустинята; да си направите автентични снимки за спомен, наблюдавайки как слънцето залязва над пясъчните дюни; да се разходите из пустинята и за завършек на всички тези прекрасни преживявания можете да се насладите на вкусна местна храна, наргилета и зашеметяващи изпълнения. За този прекрасен ден ние се доверихме на местната туристическа агенция Raina Tours, и определено мога да я препоръчам, защото се постараха за това незабравимо преживяване!


Atlantis The Palm

Разположен на върха на изкуствения остров, направен под формата на палма, Atlantis определено е един от най-красивите хотели. Архитектурата му е изумителна, а отвътре е сякаш едно малко градче с много ресторанти, невероятна плажна ивица и дори най-големия аквариум в Обединените Арабски Емирства, наречен The Lost Chambers. Това е едно доста уникално изживяване, тъй може не само да видите повече от 65 000 морски видове, но и можете да се гмуркате в самия аквариум сред всички тези негови обитатели. За съжаление, ние точно бяхме изпуснали последния възможен час за гмуркане и се насладихме на всички тези уникални морски животни от сушата. Това е съдба да се върнем съвсем скоро и да се гмуркаме отново този път в аквариума. Това място е зашеметяващо и определено си заслужава да бъде посетено, тъй като е наистина невъзможно да се видят всички тези морски животни на едно място другаде!


Madinat Jumeirah

Намиращ се в непосредствена близост до Burj Al Arab, Madinat Jumeirah представлява един много красив и автентичен за древността в Близкия Изток Souk или с други думи древен традиционен пазар. Изграден върху множество канали с вода, вливаща се от Персийския залив, този така автентичен базар много напомня на Венеция, но със зашеметяващата традиционна архитектура и традиции на Близкия Изток. Решихме да се качим на лодка и да направим една обиколка на каналите, за да разгледаме изцяло Madinat Jumeirah и определено мога да го препоръчам! Освен това можете да се разходите покрай каналите, да изпиете по някой коктейл или да вечеряте, гледайки невероятните нощни светлини на Burj Al Arab.


Dubai Miracle Garden

Разположена съвсем близо до центъра на Дубай, това е най-голямата естествена цветна градина в света, в която има над 50 милиона цветя и 250 милиона растения. Със самото влизане в градините ви обещавам, че ще бъдете изумени. Това място е не само с невероятни размери, мирише нереално , но и определено е най-живописното photo-friendly място. Наистина си заслужава да бъде посетено, но само имайте предвид, че е на открито, без особено много сенчести алеи и може да стане изключително горещо.




Old Souk, Gold Souk & Spice Souk

Ако искате да опознаете старинния Дубай, определено трябва да посетите Стария град и всички традиционни пазари. Old Souk, който представлява всъщност стария им пазар, се намира съвсем близо до историческия район Al Fahidi и има по малко от всичко, като започнете с подправки, бижута, традиционни облекла, традиционни храни и дори много красиви украшения за дома. Ако пък искате да разгледате всичко, което Близкият Изток може да предложи по-подробно и с по-голям избор, трябва да посетите Spice Souk или Gold Souk, където във всеки един момент има повече от 10 тона злато или по-точно безкраен избор, като просто пресечете Dubai Creek с една от многото лодки в близост.

Dubai Marina

Разположена в близост до центъра на града по самото крайбрежие, Dubai Marina определено е много интересно място за посещение. Освен всички ресторанти на Dubai Marina Walk, всички близки плажове, като Jumeirah и Barasti beach, както и всички красиви комплекси, които можете да разгледате, това място е уникално, защото всъщност можете да разгледате стотици уникални лодки и зашеметяващи небостъргачи, докато всъщност се разхождате по плажа.

Burj Khalifa & Burj Al Arab

Тези две сгради определено са превърнали Дубай в това емблематично място, което е днес. Burj Al Arab е построен на изкуствено място и е смятан за един от най-високите хотели в света с някои от най-уникалните и луксозни ресторанти в района, включително и подводен ресторант. Ние обаче решихме този път да не влизаме в самия хотел, тъй като ни казаха, че не е имало съществени промени от последния път, в който сме били на разходка и вечеря вътре преди години. Както и да е, другата уникална и отличителна сграда в Дубай е Burj Khalifa. Това е най-високата сграда в света с обща височина 829 метра и 160 етажа, в които се намират множество тераси, ресторанти и дори rooftop, където можете да вечеряте с най-уникалната гледка.

Dubai Mall & Dubai Fountains

Dubai Mall е един от най-големите търговски центрове в света, с невероятно разнообразие от магазини, ресторанти и дори аквариум, където всъщност също можете да се гмуркате редом с повече от 300 вида морски животни. Точно до Dubai Mall се намират Dubai Fountain, който както можете да предположите представлява най-голямата хореографска система в света. Можете не само да се впуснете в безкрайно пазаруване, но също можете и да се насладите на магическото изпълнение на фонтаните на фона на Burj Khalifa от един от хубавите ресторанти, разположени във водата

Sheikh Zayed Grand Mosque

Следващите две наши любими места се намират в Абу Даби, която е столица на ОАЕ и се намира на около час път с кола от Дубай. Sheikh Zayed Grand Mosque е най-голямата джамия в целите ОАЕ и е дом не само на най-красивия и луксозен мрамор в света, на най-големия ръчно изработен вълнен килим с тегло около 35 тона, но и на някои от най-големите полилеи на Swarovski в целия свят. Да посетиш такова място определено е уникално! Преди да влязат в джамията, на всички дами се дават специални дрехи с качулки, които да носят вътре от уважение към тяхната религия и традиция. Още със самото влизане разбирате, че това място и неговата атмосфера е невероятна и че това е once-in-a-lifetime преживяване! Определено мога да кажа, че бях много впечатлена и че това е едно от любимите ми места в Обединените Арабски Емирства.



Emirates Palace

По време на престоя ни в Абу Даби, решихме да посетим и Emirates Palace. Това е не само една от най-емблематичните забележителности на Абу Даби, но и всъщност е един от най-луксозните хотели в света. Това местенце е уникално не само заради неповторимия си интериора, изцяло от 22-каратово злато, но и заради това, че в Emirates Palace всяка година се консумират повече от 5 кг 24-каратово злато. Ние имахме възможността да опитаме капучино със злато, бургер от камилско месо със златни стърготини и златни гофрети, като това определено се превърна в най-незабравимия ни и интересен обяд. и това определено е опит, който никога няма да забравим! Честно казано, всичко изглеждаше чак нереалистично! За да посетите това място е важно да се направи резервация преди посещението ви, защото в противен случай е невъзможно да влезете дори да разгледате Emirates Palace (подобно на Burj Al Arab).


Останахме повече от очаровани от това колко различен, съвременен и в същото време традиционен е Близкият Изток и със сигурност нямам търпение да го посетим отново скоро. Може би след няколко години за EXPO или за да видим първите летящи таксита или един от най-бързите влакове в света. Определено това беше едно незабравимо преживяване и един от най-прекрасните и различни рождени дни! Съвсем скоро ще ви споделя и нашите любими ресторанти и кафенета в Дубай и Абу Даби.

П.С. Всяко едно от тези места и преживявания са избрани спрямо наши лични преживявания от Дубай и Абу Даби и нито едно не е спонсорирано. Наистина препоръчвам да посетите някое или дори всички тези места, когато имате възможност. Определено са незабравими преживявания!

Съжалявам за безкрайния пост, но се надявам да ви е харесал и да ви е бил полезен по време на вашето пътуване!
Харесайте поста и се абонирайте за блога ми, ако искате повече подобни публикации.